Historie Zoologické zahrady Praze

Gorila zoo

Zoologická zahrada Praha vznikla v roce 1931. Jejím prvním ředitelem byl Jiří Janda. Během několika dekád se Zoo stala jednou z největších zoologických zahrad v Evropě a ve svém rozvoji stále pokračuje. Za největší katastrofu v historii zoo se dají považovat povodně v roce 2002, při kterých se nepodařilo zachránit 134 zvířat, včetně několika slonů, hrochů a známého lachtana Gastona.

Začátky zoologické zahrady v Praze

Prvním pokusem o založení zoologické zahrady v Praze byl otevřený dopis hraběte Mořice Sweerts-Sporcka, který 11. února 1881 otiskl pražský deník Prager Tagblatt. V něm hrabě vyzýval, aby na památku připravovaného sňatku korunního prince Rudolfa byla založena zoologická zahrada. I když se na tuto výzvu přihlásilo několik osob (a přišly i první peníze), byla tato myšlenka po kratších diskusích zapomenuta.

19.  a 20. století

V 19. století se o založení zoo pokoušelo ještě několik osob, mezi nimi i národopisec Vojta Náprstek ze své pozice pražského radního, ale stále zůstávalo jen u prvních plánů. Jedinou výjimkou byla činnost „Spolku pro zoologickou zahradu v Praze“, který v roce 1891 založil JUDr. V. Novák.

Po původním plánu umístit zoo na Nebozízku se spolek rozhodl nestavět zoo, ale vystavovat zvířata na několika místech v Praze. První částečně úspěšnou realizací této myšlenky bylo založení jedné takové stanice na Letné v roce 1896. Skládala se z ptačí voliéry, rybníku a opičince (pravděpodobně nikdy nezprovozněného). Fungovala až do roku 1906. Skutečné založení zoo přišlo až v roce 1931

Povodně v roce 2002

Během let se zahrada rozšiřovala pavilon za pavilonem. Do novodobé historie již vstoupila jako jedna z největších zahrad a neustále rostla. Historicky byla pro zoo největší ránou povodně v roce 2002, při kterých přišlo tragicky o život i desítky zvířat. Symbolem se stal lachtan Gaston. Ze zoologické zahrady ho odnesla voda a Vltavou a Labem se dostal až do Německa. Tam byl sice chycen ale vyčerpáním uhynul. Až po jeho smrti se jako pohrobek narodilo lachtance Báře mládě, samička Abeba.

Několik dalších zásadních momentů:

V roce 2011 – oslavy 80 let založení zoo a překonání historického maxima návštěvníků – celkem 1 369 000 lidí.

V roce 2012 nové logo a vizuální styl. Rok, kdy se v zoo narodilo nejvíce mláďat v celé historii. Celkem 1557 přírůstků u 211 druhů. Unikátem je světový prvoodchov želvy korunkaté a sojkovce rezavouchého, poprvé v historii zoo se rozmnožily pandy červené. Množili se varani komodští. 10 mláďat bylo vyměněno se zoo v USA (aby se evropskému chovu zajistili nepříbuznou krev).

Další povodně zasáhly zoo v roce 2013. Dotkly se spodní části a způsobily velké škody na majetku. Díky včasnému zásahu a obrovskému nasazení zaměstnanců se však podařilo zachránit většinu zvířat.

V roce 2014 se otevřelo Velemlokárium – světově unikátní pavilon. Ve stejný rok se pražská zoo umístila na  cestovatelském serveru TripAdvisor jako 7. nejlepší zoo na světě. V roce 2015 už to bylo místo 4.

Každý rok se do historie zoo navíc zapisuje nespočet nových zvířecích přírůstků ať už výměnou s jinou zoo nebo narozením.

Mapa ZOO Praha

Podívejte se na webkamery a videa ze ZOO Praha

Slavné atrakce – co nelze při návštěvě vynechat

Zvířata v pražské ZOO – čím je vyhlášená

Vrátit se na stránku ZOO Praha

Zpět na stránku Zoologické zahrady v České republice